Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Rhodos en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Rhodos. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Rhodos reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er prima Rhodos-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Activiteiten en tours op Rhodos

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Rhodos bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Rhodos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Rhodos
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Rhodos via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours op Rhodos via GetYourGuide

Alarmnummer

Net als elders in de Europese Unie bel je op Rhodos naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.

Alcohol

Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan achttien jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter zeer beperkt, maar kunnen op Rhodos wel voorkomen.



Bosbranden

Op sommige plekken in Rhodos wordt pijnlijk zichtbaar gemaakt wat bosbranden met de natuur doen. In de zomer, als het droog is op het eiland, is er een redelijk hoge kans op bosbranden. Deze kunnen door onachtzaamheid ontstaan, bijvoorbeeld door een smeulende peuk of omdat een stuk glas als vergrootglas werkt en droge bladeren vlam laat vatten. Soms is er ook sprake van een opzettelijk veroorzaakte bosbranden, die vanwege verschillende beweegredenen aangestoken worden.

Als toerist kun je op Rhodos, net als op veel andere Zuid-Europese bestemmingen overigens, te maken krijgen met een bosbrand. Als er sprake is van een bosbrand volg dan de instructies van de hulpdiensten op. Ga niet uit nieuwsgierigheid kijken, want bosbranden grijpen vaak sneller om zich heen dan je denkt. Je zou niet de eerste zijn die zich ineens omsingelt ziet door het vuur. Indien nodig zal er geëvacueerd worden. In de praktijk is dit zelden van toepassing.

Bosbranden op Rhodos

Drinkwater

Als je op Rhodos water uit de kraan wilt drinken dan kun je dat zonder enige problemen doen. Het leidingwater komt voornamelijk uit natuurlijke bronnen van het eiland. Afhankelijk waar je water uit de kraan pakt kan er een lichte chloorsmaak aan het kraanwater zitten.

Drugs

Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Hoewel er op Rhodos best wel aan drugs te komen is, laat je deze mogelijkheid beter aan je voorbij gaan. Indien je betrapt wordt is er een redelijke kans op (soms hoge) boetes en/of gevangenisstraf. Wees daarom verstandig en gebruik geen drugs in Griekenland.

Elektriciteit

Op Rhodos en elders in Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je naar Rhodos op vakantie gaat.

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Rhodos vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
7 maart – bevrijding van de Dodekanesos
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis

variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen

Fooien

Het salaris van het bedienend personeel en andere mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn ligt in de regel niet zo hoog. Een fooi is daarom meer dan welkom. Reken je af na een etentje of een drankje, laat dan ongeveer tien procent achter op tafel. We hebben ergens gelezen dat een fooi van minder dan een euro beledigend zou zijn en je beter niet achter kunt laten. Complete onzin, want als je een drankje van 2 euro of 2,50 afrekent en vervolgens 50 cent fooi achterlaat dan is dat prima in verhouding.

Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap. Voor kamermeisjes laat je één tot twee euro achter op het kussen (per dag).

Fotograferen

Je mag op Rhodos niet overal fotograferen. Bij wet verboden is het om militaire zones en objecten te fotograferen. Op sommige plekken op het eiland zie je dan ook bordjes staan dat je daar niet mag fotograferen. Onze tip is om je daar strikt aan te houden. Ook zijn er soms winkels die het niet op prijs stellen dat je er fotografeert en is het ongepast om mensen ongevraagd op de foto te zetten. Maar dat geldt eigenlijk overal. Bij uitzondering kunnen ze moeilijk doen als je met een spiegelreflexcamera wil gaan fotograferen. Zo wilden ze ons bij Kallithea Springs 50 euro laten betalen om met een redelijk professionele Canon-set te fotograferen. In musea mag je vaak niet met flits en/of statief fotograferen.

Geld

Op Rhodos betaal je met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om naar Rhodos op vakantie te gaan. Mocht je nog ergens oude drachmen hebben liggen van een vroegere vakantie in Griekenland dan kun je die op Rhodos niet meer gebruiken.

Wil je geld opnemen op Rhodos dan kan dat bij alle geldautomaten met het Maestro-logo. De geldautomaten van banken mogen je geen extra kosten berekenen. Er staan verspreid op Rhodos echter ook losse geldautomaten. Die kunnen wel een toeslag in rekening brengen voor een geldopname. Dat moet echter wel duidelijk tijdens de transactie vermeld worden.

Betalen met creditcard is over het algemeen geen probleem op Rhodos. Toch zijn er hier soms uitzonderingen waar je ze niet verwacht. Zo accepteert niet ieder tankstation creditcards als betaalmiddel en kun je er ook niet automatisch van uit gaan dat een restaurant (of taverna) betaling met een creditcard accepteert.

Geldautomaat op Rhodos

Insecten

Dankzij de weelderige natuur op het eiland komen er veel insecten voor. Het lijkt wel alsof vrijwel alles wat je op kunt noemen wat vliegt of kruipt ook daadwerkelijk op Rhodos lijkt te leven. Muggen, vliegen, bijen, wespen, mieren, kevers, kakkerlakken, sprinkhanen… noem het maar op of je ziet ze op Rhodos. Als toerist heb je van de meesten geen of weinig last. Muggen kun en vervelend zijn en veelvuldig toeslaan als ze je eenmaal in het vizier hebben. Ben je allergisch voor muggenbeten dan kun je het beste een anti-muggenmiddel met Deet gebruiken.

Internet

De goedkoopste manier om te internetten op Rhodos is door gebruik te maken van gratis wifi-netwerken in hotels, appartementen en horecagelegenheden. Ook op diverse stranden kun je dankzij de beachbars gebruik maken van wifi. Houd er wel rekening mee dat publieke wifi-netwerken over het algemeen veel minder veilig zijn dan wanneer je via 3G of 4G surft. Aan het gebruik van internet via een mobiele provider hangen (soms hoge) kosten. Informeer vooraf goed bij je provider en kijk of er voordelige databundels te verkrijgen zijn.

Sommige (vooral de duurdere) hotels rekenen nog wel geld voor het gebruik van internet. Soms kunnen ook deze kosten flink oplopen en gelden ze niet zelden ook nog eens per device. Let goed op de kosten voordat je boekt.

Gratis internet via wifi

Openingstijden

De openingstijden van winkels zijn heel erg afhankelijk van de plek en het seizoen. In de grote badplaatsen heb je zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn voor de belangrijkste benodigdheden. De ‘normale’ winkels zijn meestal ’s morgens van 9 tot ongeveer 14 uur open en op dinsdag, donderdag en vrijdag ook vanaf 17 uur tot 20:00 of 20:30 uur. Toeristenwinkels zijn vaak de hel dag door geopend en sluiten later. Supermarkten zijn doordeweeks van 8 tot 22 uur open en op zaterdag van 8 tot 18 uur.

De openingstijden voor musea kunnen erg uiteenlopen. In het zomerseizoen zijn de meeste musea alle dagen van de week geopend, vaak al vanaf 8:00 of 8:30 uur ’s morgens. Op maandag, en dan met name in de winterperiode, zijn veel musea gesloten.

Reizen met een handicap

Wil je naar Rhodos op vakantie en ben je slecht ter been of helemaal niet in staat om te lopen? Dan is Rhodos waarschijnlijk niet de beste vakantiebestemming, want wegen, trottoirs en gebouwen zijn amper of niet ingesteld op mensen die slecht ter been zijn. Verwacht geen liften bij de historische bezienswaardigheden, kloosters en andere hotspots. Slechts een aantal hotels zijn ingesteld op mensen in een rolstoel. De vraag is dan altijd nog of het eventueel bijbehorende strand ook te bereiken valt met een rolstoel.

Slangen

Op Rhodos komen slangen voor. Wij hebben tot nu toe twee verschillende soorten gezien: een zwarte slang van ongeveer twee meter en een diameter van een paar centimeter en een donkergrijze van om en nabij een meter. De slang op de foto hieronder is een pijlslang (Dolichophis jugularis), die aangereden was op een weg in het zuiden van Rhodos. Deze slangensoort is voor de mens ongevaarlijk, in tegenstelling tot de adder die ook voorkomt op Rhodos.

Normaal gesproken zul je niet zo snel een slang tegenkomen, want deze reptielen zoeken geen mensen op. Wel kun je het meemaken dat je ze een weg over ziet steken of dat je bij uitzondering er in de natuur mee geconfronteerd wordt. Zeker op plekken waar weinig mensen komen kun je buiten de gebaande paden een slang tegen het lijf aan lopen.

Een slang op de weg op Rhodos

Taal

Op Rhodos spreekt men Grieks, wat overigens ook de officiële taal op het eiland is. Als toerist zul je je met Engels over het algemeen prima moeten kunnen redden op Rhodos. Sta er ook niet van te kijken als men wat Duits spreekt. Sommigen hebben dat in de loop der jaren geleerd door in het toerisme veel met Duitsers te maken gehad te hebben. Anderen hebben vroeger in Duitsland gewerkt en zijn weer teruggekeerd naar Griekenland.

Telefoneren

Op Rhodos kun je met je Nederlandse mobiele abonnement bellen als je de optie ‘roaming’ aan hebt staan bij je provider. Let wel op dat je een zogenaamd multiband toestel hebt waardoor je toegang kunt krijgen op de Griekse netwerken. Op Rhodos is er geen 100% dekking van het mobiele netwerk. Vooral in afgelegen gebieden, zeker als deze bergachtig zijn, kan het zijn dat je geen of slechte dekking hebt.

Telefoneren

Tijdsverschil

Griekenland ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Rhodos veel langer duurt dan de terugvlucht.

Toiletten

Als toerist word je meestal niet vrolijk van de openbare toiletten op Rhodos. Waar hoge concentraties aan toeristen zijn is het gelukkig tegenwoordig al veel beter gesteld met de hygiënische kwaliteit van openbare WC’s. Houd er rekening mee dat je op vrijwel alle plekken op Rhodos geen toiletpapier in de WC-pot mag gooien. Het gebruikte toiletpapier dient in een emmertje gedeponeerd te worden dat naast de pot staat. Vaak staat dit ook duidelijk aangegeven in de toiletten.

toilet

Veiligheid

Rhodos is een relatief veilige vakantiebestemming. Toch liggen ook hier sommige gevaren op de loer. Hoewel de criminaliteitsstatistieken voor Rhodos vrij gunstig zijn, kun je ook hier te maken krijgen met diefstal. Ga daarom niet onachtzaam met je geld en dure spullen om. Een mobiele telefoon vertegenwoordigt al snel een waarde van een paar honderd euro en kan in een handomdraai verdwenen zijn. Pas vooral op met spullen onbeheerd achterlaten aan het zwembad of op het strand.

Een groter gevaar waar je als toerist mee te maken kunt krijgen is de sterke stroming van de zee. Vooral aan de westelijke stranden kan er een verraderlijke stroming staan die ook geoefende zwemmers in gevaar kan brengen. Let goed op de vlaggen als die er staan. Rood = gevaar!

Een ander risico wat je overal op Rhodos tegenkomt is de felle zon. Hartje zomer kan de zonkracht hoog oplopen. Directe gevolgen (verbranding) en indirecte gevolgen (huidkanker op lange termijn) zijn de gezondheidsrisico’s die je door de zon loopt. Smeer overdag regelmatig met een goed middel dat tegen de straling van de zon beschermt en blijf overdag (tussen 11 en 15 uur) het beste zoveel mogelijk uit de zon. Dit geldt vooral voor jonge kinderen.